Buikmassage & kruidencompressen
+31.614.978.117

Zoek op de website

Bij een buikmassage, ook wel de uit China afkomstige Chi Nei Tsang genoemd, staat de regio rondom de navel centraal. De navel verbindt alle lichaamsstelsels met elkaar: de bloedvaten-, het lymfe-, zenuw- en spierstelsel en het – op de Oosterse geneeswijzen gebaseerde - meridianenstelsel. Je kunt je voorstellen dat een massage van de buik dus een hoop in beweging kan zetten: zowel fysiek als mentaal en emotioneel. Volgens het Taoïsme is er geen onderscheid tussen lichaam en geest, en weerspiegelen emotionele en fysieke blokkades zich in de conditie van onze organen en in de navel.

Een buikmassage helpt bij het ontgiften van het lichaam en kan emotioneel evenwicht brengen. Verder stimuleert een massage van de buik het zelfhelend vermogen van het lichaam. Alsof je lichaam de boodschap krijgt om aan het werk te gaan. Tijdens Chi Nei Tsang wordt de buik gemasseerd met gebruik van olie. 

Buikmassage by Suus Franken

Buikmassage 

Een buikmassage is vrijwel altijd onderdeel van de Thaise yogamassage. De Thaise yogamassage kun je zien als een soort warming-up om de buik voor te bereiden. Maar in een Thaise yogamassage wordt niet standaard de buikmassage meegenomen. De buik is namelijk een van onze meest kwetsbare lichaamsdelen. Het kan dus best spannend zijn om voor de eerste keer Chi Nei Tsang, een buikmassage, te ontvangen. Daarom overleg ik met je of je een buikmassage wilt. We bespreken hoeveel tijd we inruimen voor de buikmassage en hoeveel tijd we besteden aan de rest van je lichaam met een Thaise yogamassage.

Kruidencompressen

Kruidencompressen bieden een voedende en verwarmende manier van masseren die volgens de traditionele Thaise geneeskunst geschikt is om pijnen en spanningen te behandelen die niet met andere massagevormen weggenomen kunnen worden. Ook bij deze massagevorm komen geest en lichaam in diepe ontspanning. Ik gebruik in een doek gebundelde kruiden die ontspannend, reinigend en activerend werken. Deze kruidenbundels verwarm ik met stomend water en daarna masseer ik jou ermee. Ze worden ook wel kruidenstempels genoemd. Soms maak ik kruidenstempels zelf. Dan ga ik de tuin of het park in en gebruik ik kruiden en specerijen die op dat moment beschikbaar zijn: salie, munt, oregano, eucalyptus, tijm, gember en bijvoorbeeld rozemarijn. Ieder kruid heeft zijn eigen eigenschappen: zo zijn tijm en salie antibacterieel, munt is krampstillend en werkt gasverminderend en gember is goed tegen misselijkheid en versterkt je immuunsysteem.

Ook is het mogelijk kant en klare kruidenstempels te kopen, via internet of bij de Chinese winkels. Als je een massage met kruidencompressen wilt, begin ik met een ‘gewone’ Thaise Yogamassage, als een soort warming-up. Daarna ga ik verder met de kruidenstempels. Je kleding wordt hier vochtig van en sommige kruiden zoals kurkuma geven vlekken. Daarom werk ik het liefst op de blote huid of – als je dat liever hebt - op jouw niet al te mooie kleding.